Chocoladekoek met pistache en kardemom

...
  • 30 min
  • 10 ingrediënten

De kerstsfeer zit gevangen in dit koekje! Kardemom is een smaakvolle specerij en combineert heel goed met chocolade. Dit kerstkoekje is met een kopje koffie, warme chocolademelk of een kopje verse muntthee een verrukkelijk tussendoortje.

De chocoladekoek met pistache en kardemom is gemaakt met hazelnoten en havermout. Deze maal ik fijn in een keukenmachine tot meel. Je kunt ook kant-en-klare hazelnotenmeel en havermeel kopen. Er zit een klein beetje kokosbloesemsuiker in. Alle voedzame ingrediënten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit recept sluit perfect aan bij stap 2 van het online stappenplan, daarin leer je geraffineerde suikers te vervangen voor natuurlijke suikers en het gebruik langzaam af te bouwen.

Bak gelijk een hele batch met koeken en geef ze kado. Je kunt er ook een kleinere versie van maken en als afsluiter serveren bij de koffie of thee. Dit recept is voldoende voor 1 bakplaat vol. Ik heb gekozen voor een formaat van 7 cm doorsnede. Dan haal je er ongeveer 12 koeken uit.

Ingrediënten 12 koeken

droge ingredienten

  • 1 theelepel kardemom
  • 100 gram hazelnotenmeel
  • 100 gram havermeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 snufje zout
  • 15 gram cacaopoeder

  • 60 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 25 gram pistachenoten

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C. Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een kom en proef of het mengsel naar smaak is.

02

Snijd de roomboter in blokjes. Voeg toe aan de droge ingrediënten. Voeg ook het ei toe en kneed goed door.

03

Houd een aantal pistachenoten apart. Hetzelfde aantal als de hoeveelheid koekjes die je wilt maken. Hak de rest van de pistachenoten grof en meng door het deeg.

04

Verdeel het deeg in gelijke stukken voor de koekjes. Rol er een balletje van en druk met je handpalm in het midden zodat deze platter wordt. Leg het koekje op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit totdat het deeg op is. Leg op elk koekje een pistachenoot en druk licht aan.

05

Bak de koekjes in ca. 18 minuten gaar. Laat afkoelen buiten de oven. Bewaar ca. 5 dagen in een afgesloten pot.

Maak het nóg voedzamer met:

  • vervang de kokosbloesemsuiker voor Medjool dadels voor een zachtere bite (natuurlijke suikers)
  • serveer hem bij een kopje verse muntthee of verse gemberthee (antioxidanten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

158 Kcal

per portie

10,7 g

Koolhydraten

11,5 g

Vet

3,7 g

Eiwit

2,2 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het