Er zijn van die periodes dat je heel veel te vieren hebt. Dit bosvruchtengebak past daar perfect bij. Bijkomend voordeel: geen suikerdip na het eten. Dit bosvruchtengebak is zo voedzaam dat je het zelfs als ontbijt kunt eten. Er zitten alleen natuurlijke suikers in van gedroogde abrikozen.
Klein of groot
Het recept is voor 6 kleine gebakjes, maar je kunt natuurlijk ook één grote springvorm bedekken met het mengsel. Houdt dan even de oven in de gaten voor de baktijd. Als de randen goudbruin zijn is je bodem klaar.
Kies altijd bruin! Geen gele gedroogde abrikozen
Als je in de winkel op zoek gaat naar gedroogde abrikozen zie je vaak een oranje versie én een bruine versie. De oranje versie is bewerkt met sulfiet. Dat is een conserveermiddel waar je mogelijk een gevoelige reactie van krijgt, denk aan hartkloppingen, huiduitslag of vochtophopingen. Dus alhoewel de kleur natuurlijk oogt, abrikozen zijn immers ook oranje, in dit geval kun je beter gaan voor de bruine versie. Daar is niks aan toegevoegd, alleen het zonnetje heeft z’n werk gedaan.
Fruitvulling
De bodem is een recept voor heel veel variaties van dit bosvruchtengebak. Vul de taartbodem met reepjes nectarine, perzik of bak stukjes appel met kaneel in een pan tot deze iets zachter zijn en zoeter. Je kunt het gebakje nog aftoppen met een flinke dot hangop, zoals deze van raw power uit de Lutte.
Lekker genieten!
01
Week de gedroogde abrikozen 10 minuten in een bakje warm water. Daardoor verbranden ze straks niet tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
02
Meng alle ingrediënten voor de bodem, behalve de kokosolie, in een keukenmachine door elkaar zodat het een kruimelig deeg wordt. Voeg daaraan 3 eetlepels kokosolie toe. Is het deeg nog iets te droog? Voeg dan meer kokosolie toe of een scheutje water. Het mag een plakkerig, maar stevig deeg worden.
03
De rest van de kokosolie gebruik je voor het invetten van de taartvormpjes.
04
Na het invetten verdeel je het deeg over de bakvorm(en). Bak voor ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Als de randen goudbruin zijn mogen de taartjes eruit.
05
Laat de bodem afkoelen en voeg daarna het fruit toe.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!