Bosvruchtengebak

bosvruchtengebak
  • 35 min
  • 9 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Er zijn van die periodes dat je heel veel te vieren hebt. Dit bosvruchtengebak past daar perfect bij. Bijkomend voordeel: geen suikerdip na het eten. Dit bosvruchtengebak is zo voedzaam dat je het zelfs als ontbijt kunt eten. Er zitten alleen natuurlijke suikers in van gedroogde abrikozen. Het recept is voor 6 kleine gebakjes, maar je kunt natuurlijk ook één grote springvorm bedekken met het mengsel. Houdt dan even de oven in de gaten voor de baktijd. Als de randen goudbruin zijn is je bodem klaar.

Als je in de winkel op zoek gaat naar gedroogde abrikozen zie je vaak een oranje versie én een bruine versie. De oranje versie is bewerkt met sulfiet. Dat is een conserveermiddel waar je mogelijk een gevoelige reactie van krijgt, denk aan hartkloppingen, huiduitslag of vochtophopingen. Dus alhoewel de kleur natuurlijk oogt, abrikozen zijn immers ook oranje, in dit geval kun je beter gaan voor de bruine versie. Daar is niks aan toegevoegd, alleen het zonnetje heeft z’n werk gedaan.

Ingrediënten voor 6 gebakjes

  • 150 gram havermout
  • 100 gram kokosrasp
  • 50 gram pompoenpitten
  • 30 gram lijnzaad
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 1 stuk ei
  • 1 snufje zout
  • 25 gram kokosolie
  • 300 gram bosvruchten

Bereiding

01

Week de gedroogde abrikozen 10 minuten in een bakje warm water. Daardoor verbranden ze straks niet tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

02

Meng alle ingrediënten voor de bodem, behalve de kokosolie, in een keukenmachine door elkaar zodat het een kruimelig deeg wordt. Voeg daaraan 3 eetlepels kokosolie toe. Is het deeg nog iets te droog? Voeg dan meer kokosolie toe of een scheutje water. Het mag een plakkerig, maar stevig deeg worden.

03

De rest van de kokosolie gebruik je voor het invetten van de taartvormpjes.

04

Na het invetten verdeel je het deeg over de bakvorm(en). Bak voor ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Als de randen goudbruin zijn mogen de taartjes eruit.

05

Laat de bodem afkoelen en voeg daarna het fruit toe.

Maak het nóg voedzamer met:

  • geschaafde amandelen als topping (eiwitten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

365 Kcal

per portie

28,9 g

Koolhydraten

23,3 g

Vet

8,5 g

Eiwit

8,7 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het