Deze knapperige koekjes zijn een echte allemansvriend. Met dit basisrecept kun je oneindig variëren. Paaskoekjes versieren met natuurlijke kleurstoffen zijn een echte hit bij ons thuis. Leg een flinke voorraad deeg aan voor onverwacht bezoek. Je hoeft geen uitstekers in huis te hebben. Hier vind je de sjablonen voor deze koeken. Met een beetje knip en snijwerk maak je de mooiste koeken voor Pasen.
Basisrecept als alternatief voor suikerrijk koekjesdeeg
Dit is een voedzamer basisrecept dan de oorspronkelijke koekjes van zanddeeg, die worden gemaakt met een flinke hoeveelheid suiker en geraffineerde bloem. Ik heb de bloem vervangen voor speltmeel en de suiker voor kokosbloesemsuiker. De hoeveelheid suiker is bovendien gehalveerd ten opzichte van zandkoekjes! Probeer het ook eens in jouw favoriete recept. Vaak kun je de hoeveelheid suiker flink verminderen of een deel vervangen voor natuurlijke suikers uit fruit of groente.
Wil je graag een glutenvrije variant? Kies dan voor een glutenvrije meelsoort in plaats van spelt, zoals amandelmeel, extra boekweitmeel, rijstmeel of lupinemeel.
Natuurlijke kleurstoffen om koekjes mee te versieren
Met natuurlijke kleurstoffen van kurkuma, rode biet en spinazie maak je er een feestelijk koekje van voor Pasen. Onze kids vinden het heel leuk om koekjes te versieren. Als je ze ook samen gaat bakken heb je een gezellige middag gevuld. Poedersuiker is altijd de basis voor glazuur. Ik heb voor deze keer als alternatief de zoetstof erythritol gebruikt, om een keer uit te proberen. Voor het eenmalig versieren van de koekjes is dit een prima alternatief, maar gebruik met mate.
Gebruik met mate
Ik ben altijd een beetje terughoudend met 'nieuwe' producten vanwege effecten op de gezondheid op lange termijn. Erythritol is een product van natuurlijke oorsprong, maar is gemaakt met tussenkomst van de mens. De glucose uit tarwe of maïszetmeel wordt gefermenteerd met een gist. Het voordeel ten opzichte van poedersuiker is dat erythritol geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.
Je gebruikt het op dezelfde manier als poedersuiker, dus aan jou de keus voor welke je kiest. De koekjes blijven verrukkelijk! De rasp van een citroen maakt echt verschil in dit recept. Daarmee krijg je heerlijk frisse koekjes. Leuk om weg te geven als kado of te trakteren in de klas tijdens de paasbrunch.
Heel veel plezier met bakken!
01
Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een kom.
02
Kluts het ei en voeg de helft toe aan het droge mengsel. Snijd de koude roomboter in stukjes en voeg toe.
03
Kneed tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en laat in de koelkast een uurtje rusten.
04
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bestrooi het werkblad of een bakpapiertje met een beetje speltmeel. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 3 mm dikte. Leg de sjablonen op het deeg en snijd langs de randen de figuurtjes uit. Leg de ongebakken koeken op een bakplaat welke bekleed is met bakpapier. Herhaal tot het deeg op is.
05
Bak de koeken in ca. 15 minuten goudbruin. De baktijd is afhankelijk van de dikte. Houd de oven goed in de gaten. Laat de koeken afkoelen voordat je ze gaat versieren.
06
Gebruik voor het versieren van de koeken een theelepel erythritol, een snufje rode bietenpoeder (roze) of spinaziepoeder (groen) of kurkuma (geel), en een drupje water. Roer tot een egaal glazuur en versier hiermee de koeken.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!