Kokos-haverkoek zonder suiker

kokos-haverkoek zonder suiker
  • 30 min
  • 9 ingrediënten

Bij het vervangen van geraffineerde suikers voor natuurlijke suikers staat wat mij betreft fruit op nummer 1. Naast de lekkere zoete smaak, voeg je ook een heleboel vitaminen en mineralen toe. Deze kokos-haverkoek zonder suiker is gezoet met banaan. Je kunt zelf experimenteren met de hoeveelheid banaan die je gebruikt. Gaat je voorkeur uit naar een zachte koek? Voeg dan extra banaan toe. Wil je liever dat je koek een knapperig randje heeft? Gebruik dan de hoeveelheid in dit recept.

Met deze kokos-haverkoek zonder suiker maak je in een handomdraai een voedzaam tussendoortje. Ik maak ze vaak 's morgens vroeg. Voordat ik ga aankleden zet ik deze koeken in de oven. Het kost je maar 10 minuten om ze te maken. Nadat ik klaar ben en de kids uit bed heb gehaald, ontbijten we samen en ruikt het huis heerlijk naar zelfgebakken koekjes. Even laten afkoelen buiten de oven en klaar om de lunchtrommel in te gaan. Ben je niet zo'n vroegspook? Maak ze dan lekker samen met de kids in het weekend. Ze zijn in de koelkast zeker 3 dagen houdbaar.

Met de ingrediënten uit het recept kun je gaan experimenteren. Zie dit als een basisrecept. Het fijne aan deze koeken is dat het niet zo nauw komt met afwegen. Als je ze een paar keer hebt gemaakt kun je al op gevoel de ingrediënten in de kom doen. Vervang de amandelmeel gerust voor meer havermout of hazelnotenmeel. Of hak gemengde noten fijn en meng die door het beslag. Smelt een beetje chocolade au bain marie in een pannetje. Daarvoor verhit je een laagje water in een steelpan op middelhoge stand. Zet er een kom bovenop (die mag het water niet raken) en smelt daarin de chocolade. Drizzle vervolgens over de afgekoelde kokos-haverkoek.

Veel plezier met bakken!

Ingrediënten 10 stuks

droge ingredienten

  • 125 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosrasp
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 snufje zout

natte ingredienten

  • 1 stuk banaan
  • 1 stuk ei
  • 2 eetlepel kokosolie

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een kom.

02

Prak in een andere kom de banaan fijn. Kluts het ei erdoor en voeg de kokosolie (gesmolten) toe.

03

Meng de natte ingrediënten met de droge ingrediënten.

04

Gebruik een serveerring om mooie ronde koeken te maken. Plaats daarvoor de ring op het bakpapier en schep er een eetlepel beslag in. Druk deze goed aan en herhaal tot alle koeken zijn gevormd. Geen serveerring? Schep een eetlepel beslag uit de kom en rol met natte handen tot een bolletje. Leg op de bakplaat en druk aan tot een platte koek.

05

Bak de koeken in ca. 20 tot 25 minuten goudbruin.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een handje gehakte, ongebrande noten door het beslag (gezonde vetten en eiwitten)
  • een extra banaan of geraspte wortel (vitaminen en mineralen)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

155 Kcal

per portie

12,2 g

Koolhydraten

10,3 g

Vet

3,9 g

Eiwit

2,8 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het