Deze muffins zijn op elk moment van de dag lekker! Ik maak ze vaak de avond van te voren of als feestelijk ontbijt voor de zondagmorgen. Als je het recept een paar keer hebt gemaakt staan ze binnen 10 minuten in de oven, heb jij ondertussen even je handen vrij om iets anders te doen.
Glutenvrij, darmen blij
Je hebt er misschien wel eens iets over gelezen of gehoord. Niet iedereen kan gluten goed verdragen. Gluten is een eiwit die in meer of mindere mate de darmwand beschadigd. Zoals met veel producten is het bij producten die gluten bevatten ook: overdaad schaad. Ervaar je klachten na het eten van gluten? Zoals een opgeblazen buik of dof gevoel in je hoofd. Vermijd ze dan liever. Luister goed naar je lijf en reageer er direct op. Dan voel je je een stuk energieker.
Producten met gluten
Gluten vind je in producten die van tarwe gemaakt zijn. Je kunt er bijna niet omheen in de supermarkt. Jammer eigenlijk, want er zijn zoveel andere mooie graansoorten of zelfs graanvrije soorten waar je koek, cake, crackers, pannenkoeken en brood van kunt maken. Denk aan boekweitmeel, teffmeel, kastanjemeel (lekker zoet!), notenmeel of meel van peulvruchten. Test je er een keer eentje uit?
Glutenvrije bananenmuffin
Deze glutenvrije bananenmuffin heb ik gemaakt met boekweitmeel, havermout en kokosrasp. Je kunt zelf variëren met de verhoudingen. Daarbij is het handig om te weten dat boekweitmeel een zware meelsoort is en veel vocht nodig heeft. Combineer je het met havermout, kokosrasp of amandelmeel dan maak je het een stuk luchtiger. Voor deze glutenvrije bananenmuffin heb ik gekozen voor havermout en kokosrasp om een beetje op de kosten te letten. Amandelmeel is in verhouding een stuk prijziger, maar varieer gerust! Heel veel plezier met bakken en maak er een zondagmorgen feestje van met vers fruit, rauwe hangop en gevriesdroogd fruit om de muffins te versieren.
01
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een muffinvorm in of gebruik papieren houders en leg deze in de muffinvorm.
02
Heb je een keukenmachine? Doe dan de bananen, eieren, boekweitmeel, havermout, kokosrasp, kaneel en zout in de kom en meng tot een glad beslag. Geen keukenmachine? Prak dan de bananen en meng de eieren erdoor. Meng in een andere kom de droge ingrediënten met elkaar. Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer goed door.
03
Meng de bicarbonaat met de appelazijn in een bakje en voeg dit toe aan het beslag. Roer nog even goed door.
04
Vul de muffinvormpjes tot ongeveer 3/4 zodat ze nog ruimte hebben om te rijzen tijdens het bakken. Verdeel de geschaafde amandelen erover en bak in ca. 25 minuten gaar. Je kunt controleren of de muffins gaar zijn met een satéprikker. Als deze er schoon uitkomt kun je ze uit de oven halen.
05
Laat de glutenvrije bananenmuffins met geschaafde amandelen even afkoelen. Ze zijn heerlijk als ze warm zijn, maar ook koud een feestje om te eten!
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!