Speltbrood met roerbakgroenten en ei

speltbrood met roerbakgroenten en ei
  • 15 min
  • 9 ingrediënten

Dit is een gerecht wat in het weekend vaak bij ons op tafel staat. Speltbrood met roerbakgroenten en ei. Dit 'eitje met groenten', zoals onze kids het noemen, is perfect om je koelkast leeg te maken. Met wat wisselingen van groenten en kruiden laat je de kinderen wennen aan nieuwe smaken in een vertrouwd jasje.

Dit gerecht kun je goed gebruiken als je iets wilt minderen met brood. Dat doe je in stap 3 van het online stappenplan. Je hebt je oude vertrouwde boterham en voegt daar iets aan toe. De volgende keer dat je dit gerecht maakt kies je voor één boterham in plaats van twee en maak je een dubbele hoeveelheid groenten. Die keer erna kun je de boterham weglaten en een extra ei toevoegen.

Dit recept voor speltbrood met roerbakgroenten en ei is heel makkelijk om te maken. Ik had nog wortel, een paar champignons en een groene kool in de koelkast liggen. Van de groene kool heb ik drie bladeren gebruikt. Dat geeft ongeveer twee handjes gesneden groene kool. Je kunt ook voorgesneden groenten gebruiken, dan is het helemaal een eitje om dit gerecht op tafel te zetten. Ik heb er deze keer een oosters tintje aan gegeven door het toevoegen van een scheutje tamari, knoflook en gember. Hier zijn nog een paar variatietips die bij ons thuis een succes zijn:

- Italiaanse kruiden zoals oregano, tijm en basilicum met groenten zoals courgette, paprika en champignons
- Kerriekruiden met daarbij wortel, taugé en broccoli (fijn gemalen/gesneden)
- Garam massala met groenten als aubergine en paprika

Laat je fantasie de vrije loop! Begin met een groente die iedereen lekker vindt. Je kunt de groenten ook apart serveren zodat ieder zelf kan kiezen welke groenten hij/zij op zijn speltbrood doet. Als je kids gek zijn op ei kun je ze motiveren om extra groenten op te scheppen door de verhouding 1:1 te doen. Eén eetlepel groenten is één eetlepel van het geroerbakte ei.

Een scheutje olijfolie, sesamolie of avocadoolie eroverheen en je hebt een heerlijke maaltijd! Ook ideaal voor een makkelijke zaterdag. Dit kun je als ontbijt, lunch én avondeten maken.

Ingrediënten 2 personen

  • 4 stuk speltbrood
  • 1 stuk ui
  • 1 stuk wortel
  • 3 stuk champignons
  • 3 blaadje groene kool
  • 2 stuk ei
  • 1 eetlepel tamari (sojasaus)
  • 1 naar smaak verse gember
  • 1 teen knoflook

Bereiding

01

Snipper de ui fijn. Zet een hapjespan of diepe koekenpan op de warmtebron en roerbak de ui glazig in een scheutje olie.

02

Was de groenten. Rasp de wortel. Snijd de champignons in stukjes en de bladeren van de groene kool in reepjes.

03

Voeg alle groenten toe aan de ui en roerbak ca. 5 minuten.

04

Rasp een stukje verse gember (hoeveelheid naar smaak, dit voegt pit toe). Ik gebruikte een halve theelepel geraspte gember. Snijd een teentje knoflook fijn. Voeg de gember, knoflook en tamari toe aan de groenten en roerbak mee.

05

Voeg nu de eieren toe en roerbak nog even kort door tot het ei gaar is. Serveer de groenten op een speltboterham en voeg eventueel een scheutje extra vierge olijfolie of avocado-olie toe. Eet smakelijk!

Maak het nóg voedzamer met:

  • vervang de speltboterham voor een extra ei (eiwitten)
  • voeg een scheutje extra vierge olijfolie of avocado-olie toe (gezonde vetten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

270 Kcal

per portie

38,7 g

Koolhydraten

6,2 g

Vet

15,7 g

Eiwit

7,2 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het