Choco-vanillecake

choco-vanillecake
  • 75 min
  • 9 ingrediënten

'Mam! Deze moet echt op Voedstapje komen', zei mijn oudste zoon. Dus hier is hij dan. Een verrukkelijke choco-vanillecake voor feestelijke momenten, als tussendoortje of ontbijt. Het kan allemaal, want net als de andere recepten is deze cake lekker voedzaam. Geen schuldgevoel achteraf en toch lekker smikkelen.

Afgelopen weekend hebben wij heerlijk gewandeld in de bossen en namen deze cake mee als lunch. De cake heb ik gebakken in een bakvorm van Nordic Ware. Je kunt ook een cakevorm of ronde taartvorm gebruiken. Kleine cakejes maken als traktatie? Dit recept is voldoende voor ca. 12 stuks. Verkort dan de baktijd tot ca. 20-25 minuten.

Deze voedzame cake is gezoet met natuurlijke suikers van banaan. Gebruik daarvoor rijpe bananen. Daarmee sluit dit recept heel goed aan bij stap 2 in het stappenplan waarbij je geraffineerde suikers gaat vervangen voor natuurlijke suikers. De amandelmeel maakt de cake lekker luchtig, maar varieer gerust met andere meelsoorten. Je kunt ook geraspte kokos gebruiken als je een notenallergie hebt. Daar maak je hem net zo luchtig mee. Wil je een iets zwaardere cake, kies dan voor speltmeel.

Ik doe een scheutje kokosmelk bij de cake voor de zoete smaak en dat maakt hem lekker smeuīg. Je kunt dit ook vervangen door een extra eetlepel kokosolie.

Choco-vanillecake is ook verrukkelijk met een voedzame vulling! Lees onderaan het recept de tips voor extra inspiratie. De cake is glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Heel veel plezier met bakken.

Ingrediënten 12 porties

  • 4 stuk banaan
  • 3 stuk ei
  • 150 gram boekweitmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 snufje zout
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 eetlepel cacaopoeder

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C en vet een bakvorm in.

02

Doe alle ingrediënten, behalve de cacaopoeder, met elkaar in een keukenmachine of blender. Mix tot een glad beslag. Haal daarna de helft van het beslag eruit en giet dit in de bakvorm.

03

Voeg de 2 eetlepels cacaopoeder toe aan de rest van het beslag en mix of roer goed door tot het beslag mooi egaal bruin is. Giet vervolgens dit beslag op het lichte beslag in de bakvorm. Roer eventueel door met een lepel voor een marmer-effect.

04

Plaats de cake in de voorverwarmde oven en laat in ca. 60 minuten gaar bakken. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Je kunt de cake zeker 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bak.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een vulling van stukjes gewelde dadels of cranberry's (natuurlijke suikers)
  • een vulling van grof gehakte, gemengde noten (gezonde vetten en eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

190 Kcal

per portie

21,4 g

Koolhydraten

10,5 g

Vet

6,4 g

Eiwit

4 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het