Gevulde speculaaskoek met amandelspijs

gevulde speculaaskoek met amandelspijs
  • 30 min
  • 7 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Heb jij ook zo'n zin in verwarmende kruiden als de dagen kouder en donkerder worden? Ik verlang alweer naar een zelfgemaakte warme chocolademelk of chococcino. Mét deze heerlijke gevulde speculaaskoek met amandelspijs. De amandelspijs maak je in no-time zelf, zonder kunstmatige toevoegingen en helemaal naar je eigen smaak.

Het recept voor de huisgemaakte amandelspijs is alsvolgt:
- Doe 250 gram amandelen en 100 gram kokosbloesemsuiker in de keukenmachine en mix tot een compact 'deeg'. Kluts een ei los in een beker en voeg geleidelijk toe tot je de gewenste consistentie hebt. Ik heb meestal aan een half ei voldoende. Het wordt een compact 'deeg', je ziet het in de keukenmachine veranderen in een bol. De rest van het ei bewaar ik en daarmee bestrijk ik de koeken voordat deze de oven in gaan. Je kunt er eventueel nog een beetje citroensap of rasp aan toevoegen voor een frisse touch.

Dit is een flinke portie en kun je dus ook nog voor andere recepten gebruiken. Lekker op de bodem van je appeltaart, bij speculaaspannenkoeken of gevulde speculaas. De hoeveelheid suiker pas je aan naar eigen smaak. Het traditionele recept is 1 op 1, dus voor 250 gram amandelen gebruik je 250 gram suiker. Je ziet dat je al een hele stap in de goede richting maakt door het amandelspijs zelf te maken!

In stap 2 van het online stappenplan bouw je de geraffineerde suikers af en ga je op zoek naar natuurlijke suikers. Kokosbloesemsuiker is zo'n alternatief die je één op één kunt vervangen. Nadat je de suikers hebt vervangen voor natuurlijke suikers start je met het afbouwen van suikers. Want ook al bevatten natuurlijke, onbewerkte suikers nog wel wat voedingsstoffen, het blijven suikers die je bloedsuikerspiegel laten schommelen. Op korte termijn geeft dat een dipje in je energieniveau, op lange termijn heeft dat gevolgen voor je algehele gezondheid. Tijd om aan de slag te gaan!

Dit bakrecept voor gevulde speculaaskoek met amandelspijs is een leuke activiteit om met kinderen te doen. Laat het deeg een half uurtje in de koelkast opstijven zodat het makkelijker uit te rollen is. Kunnen je kids niet wachten? Bereid het deeg dan zelf voor en laat hen rollen en de vormpjes uitdrukken. Een gevulde speculaaskoek kan alle vormen hebben die je maar wenst, dus gebruik jullie fantasie en maak er iets moois van!

Ingrediënten 10 stuks

  • 150 gram speltmeel volkoren
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 75 gram roomboter
  • 12 gram speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 1 stuk ei
  • 150 gram amandelspijs

Bereiding

01

Meng speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Snijd de koude roomboter in blokjes en voeg toe aan de droge ingrediënten. Voeg ook het ei toe. Kneed met je handen door elkaar tot een compact deeg.

02

Is het deeg een beetje slap geworden door het kneden? Wikkel het deeg dan in plasticfolie (om uitdrogen te voorkomen) en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

03

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

04

Strooi een beetje meel op het bakpapier en rol het deeg tot een dunne lap van ca. 2 mm. De dikte van je deeg bepaald je baktijd, je kunt hier zelf mee variëren, maar houd de oven altijd goed in de gaten. Gebruik een ronde uitsteker, of kies een andere leuke vorm. Maak in ieder geval 2 koekjes van elke vorm.

05

Op één van de twee leg je een beetje amandelspijs (ik ga uit van ca. 15 gram per koek, maar dit is afhankelijk van de grootte van je koeken). Maak de randen vochtig met (plantaardige)melk of water en leg de andere koek er bovenop. Druk de randen goed op elkaar. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei als je nog iets over hebt van de amandelspijs of (plantaardige)melk en druk er eventueel een amandel op.

06

Bak de koeken in ca. 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen buiten de oven. Je kunt de koeken minimaal 3 dagen in een afgesloten trommel bewaren. Geniet ervan!

Maak het nóg voedzamer met:

  • varieer met verschillende soorten meel, zoals boekweitmeel en havermeel (mineralen en vezels)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

205 Kcal

per portie

22,8 g

Koolhydraten

11,6 g

Vet

4,3 g

Eiwit

3,5 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het