Maak je dit recept? Verdubbel dan gelijk je portie maar! Deze gezonde granola met cacao en pecannoten is verrukkelijk en je kunt er heel veel gerechten mee verrijken. Straks geef ik je een paar voorbeelden dus lees nog even mee.
Granola met natuurlijke suikers
Deze gezonde granola met cacao en pecannoten zoet ik met natuurlijke suikers. Ik gebruik hiervoor pure honing die ik heb gekocht bij een imker bij ons in de buurt. Heb je liever een vegan optie? Dan kun je de honing vervangen door ahornsiroop of dadelstroop. Het zoetmiddel zorgt in combinatie met de kokosolie voor een heerlijke crunch. Je kunt zelf de hoeveelheid toevoegen die past bij jouw smaak.
Granola kopen? Let hier dan op
Even geen tijd om zelf granola te maken? Staar je dan niet blind op de voorkant van een doos granola maar draai gelijk het pak om en bekijk de voedingswaardetabel én ingrediënten.
Je leest daar hoeveel suikers en eiwitten het product bevat, maar nog belangrijker misschien, welke ingrediënten er worden gebruikt.
Zijn het geraffineerde producten waar de voedingswaarde voor een groot deel uit is gehaald of is de granola gemaakt met pure, natuurlijke ingrediënten? Welk vet is er gebruikt? Granola wordt op hoge temperaturen gebakken dus kies het liefst voor een verzadigd vet om te voorkomen dat onverzadigde vetten zich omzetten in transvetten die schadelijk zijn voor je gezondheid.
Granola's zijn vaak verrijkt met noten, zaden en pitten. Dat is super! Daarmee verhoog je namelijk je eiwitinname én vezels wat er ook voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
Wat maak je nog meer met granola?
Je kunt granola gebruiken om je bakje yoghurt mee op te fleuren maar je kunt er nog veel meer mee! Deze gezonde granola met cacao en pecannoten kun je gebruiken als bodem voor een gezonde kwarktaart. Maal de granola fijn en meng met 50 gram gesmolten roomboter of kokosolie. Verdeel over een springvorm en laat afkoelen in de koelkast. Vervolgens verdeel je het mengsel voor je kwarktaart erover en laat de taart opstijven.
Je kunt deze gezonde granola ook gebruiken als versiering voor je fruitsalade of smoothie. Door iets knapperigs toe toegen aan je smoothie kauw je bovendien beter en dat bevordert je spijsvertering.
Met gezonde granola met cacao en pecannoten kun je ook heerlijke chocoladerotsjes maken. Leg een hoopje granola op een stukje bakpapier. Smelt pure chocolade au bain marie en verdeel over de granola. Laat uitharden en smullen maar!
01
Verwarm de oven voor op 140°C. Leg bakpapier op de bakplaat.
02
Smelt de kokosolie en de honing in een steelpan op een lage stand.
03
Doe alle overige ingrediënten met elkaar in een kom en roer goed door. Roer vervolgens de gesmolten kokosolie en honing door het mengsel.
04
Verdeel de granola over de bakplaat en bak in ca. 30 minuten tot het heerlijk begint te ruiken.
05
Laat de granola afkoelen en bewaar in een afgesloten weckpot. Je kunt het op een droge, koele plek ca. 2 tot 3 weken bewaren.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!