Tijd voor een smikkelrecept! Deze glutenvrije kerstmuffin met cranberry en pure chocolade is verrukkelijk als ontbijt of tussendoortje tijdens de feestdagen. Een feestelijke muffin met een crunch van amandelen, zoete gedroogde cranberry's en een laagje pure chocolade.
Bomvol eiwitten. Liever lactosevrij?
De kerstmuffin is gemaakt van amandelmeel en Skyr. Daardoor bevat hij een flinke hoeveelheid eiwitten. Wil je graag een lactosevrije variant maken? Gebruik dan een plantaardige kwark, appelmoes of geprakte banaan als alternatief voor Skyr.
Variatietips
Pak jij extra uit met Kerstmis? Deze glutenvrije kerstmuffin is een feestelijke verrassing op de ontbijttafel of als tussendoortje. Je kunt er oneindig mee variëren. Gebruik het recept als basis en voeg een handje ongebrande noten toe, meng kleine stukjes pure chocolade door het beslag of vervang de Skyr eens voor banaan. Je kunt de cranberry's ook vervangen voor rozijnen en stukjes appel aan het beslag toevoegen. Makkelijk voor jou en leuk voor je gasten! Die worden telkens weer verrast met andere smaken.
Maak er een proeverij van
Maak er met de kinderen een spelletje van. Maak drie varianten. Eentje volgens dit recept met cranberry en pure chocolade. Voor de andere twee gebruik je dit recept als basis en vervang je de cranberry en gehakte amandelen voor:
- Stukjes appel en rozijnen
- Pure chocoladestukjes en gehakte pecannoten
Wie kan raden welke vulling er in de kerstmuffin zit? En welke is je favoriet? Geniet ervan!
Maak van deze kerstmuffins een flinke hoeveelheid. Leuk om kado te geven en te krijgen.
droge ingredienten
natte ingredienten
01
Verwarm de oven voor op 160°C . Vet een siliconen muffinvorm in met olie of zet papieren muffinvormpjes in een muffintray op de bakplaat.
02
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom.
03
Doe alle natte ingrediënten bij elkaar in een kom en roer goed door.
04
Doe de droge bij de natte ingrediënten en roer tot een beslag. Meng in een schaaltje de bicarbonaat met appelazijn, dit begint te schuimen. Roer het mengsel vervolgens door het beslag.
05
Rasp de citroen en voeg bij het beslag. Hak de amandelen grof en meng samen met de gedroogde cranberry's door het beslag.
06
Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met het beslag. Verdeel eventueel een paar geweekte, gevriesdroogde schijfjes cranberry over de muffins.
07
Plaats in de voorverwarmde oven en bak in ca. 25 minuten gaar. Je kunt controleren of de muffins gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt is de kerstmuffin gaar.
08
Laat de kerstmuffin afkoelen. Zodra deze helemaal is afgekoeld smelt je pure chocolade au bain marie. Zet hiervoor een steelpannetje met een klein laagje water op en plaats daarbovenop een kom. De kom mag het water niet raken. Smelt hierin de pure chocolade.
09
Haal vervolgens de kom van de pan en dompel de kerstmuffins met de onderkant in de chocolade. Laat afkoelen en uitharden. Bewaar de kerstmuffins ca. 3 dagen in een afgesloten trommel in de koelkast.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!