Glutenvrije ontbijtcake met bramen

gezonde ontbijtcake met bramen
  • 45 min
  • 10 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Deze luchtige, glutenvrije ontbijtcake met bramen is altijd een goed idee! Je maakt hem in een handomdraai met boekweitmeel, amandelmeel, eieren en bananen. Kies voor hele rijpe bananen zodat de cake lekker zoet van smaak is en het beslag extra smeuïg. Je hebt weinig ingrediënten nodig om deze glutenvrije ontbijtcake met bramen te maken en binnen 10 minuten staat hij in de oven.

Glutenvrij bakken
Wil je graag gezonder gaan bakken dan kom je al snel in aanraking met verschillende soorten meel. Het grootste deel van de recepten en kant-en-klare cakes is op basis van tarwemeel. Eet je naast cake ook brood, crackers, koeken, wraps en pasta dan is de hoeveelheid tarwe best veel. Niet zo fijn voor je darmen, want de gluten tasten je darmslijmvlies aan. Met als gevolg een verminderde opname van voedingsstoffen.

Bak je zelf? Probeer dan ook eens andere meelsoorten die glutenvrij zijn, zoals boekweitmeel, rijstmeel amandelmeel, hazelnotenmeel of meel van peulvruchten zoals kikkererwtenmeel. Ook met kokosrasp kun je prima bakken! Ik gebruik kokosrasp in combinatie met havermout voor het bakken van Zuivere Koek, zoals de chocolate chip cookies en haverkoek met vanille en framboos.

Voedzaam ontbijt en tussendoortje
Met dit recept voor een glutenvrije ontbijtcake met bramen heb je een makkelijk recept voor het ontbijt. Maak de cake de avond van te voren en de volgende morgen hoef je hem alleen nog aan te snijden. Voeg eventueel voor extra eiwitten een schepje rauwe hangop of Griekse yoghurt toe. Verse bramen erbij en smullen maar!

Bak hem in een ronde taartvorm, zoals ik hier heb gedaan. Je kunt ook de baktijd halveren en het beslag verdelen over cupcakevormpjes. Dan kun je nog sneller genieten van iets lekkers en voedzaams. Ook leuk als verrassing in de lunchtrommel van de kinderen. Geniet ervan!

Ingrediënten 8 porties

  • 4 stuk banaan
  • 4 stuk ei
  • 150 gram boekweitmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel appelazijn
  • 2 eetlepel kokosolie
  • 1 handje bramen

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.

02

Doe de bananen, eieren, boekweitmeel, amandelmeel, vanillepoeder en zout in een keukenmachine en draai tot een glad beslag.

03

Smelt twee eetlepels kokosolie en voeg deze toe.

04

Meng een halve theelepel bicarbonaat met een theelepel appelazijn. Dit gaat bruisen. Doe het mengsel bij het beslag en roer goed door.

05

Giet het beslag in de bakvorm, leg de bramen op het beslag en druk deze een stukje naar beneden.

06

Bak in ca. 35 minuten goudbruin. Voel of de ontbijtcake gaar is door er licht op te drukken. Deze moet licht terugveren. Je kunt de gaarheid ook controleren met een satéprikker. De ontbijtcake is gaar als de prikker er schoon uitkomt.

Maak het nóg voedzamer met:

  • serveer met rauwe hangop of Griekse yoghurt (eiwitten)
  • vervang (een deel van) de boekweitmeel voor amandelmeel (eiwitten)
  • voeg gehakte noten toe aan het beslag (gezonde vetten en eiwitten)
  • gebruik in plaats van bramen ander seizoensfruit, zoals frambozen of aardbeien (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

306 Kcal

per portie

29,3 g

Koolhydraten

15,8 g

Vet

9,3 g

Eiwit

4,3 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het