Grand dessert 'to share' voor kerst

...
  • 10 min
  • 11 ingrediënten

Met dit grand dessert to share voor kerst maak je iedereen blij! Onze kids konden niet wachten om aan te vallen. Het leuke van dit grand dessert is dat het heel eenvoudig is. Je hebt alleen een groot bord of ronde plank nodig en kiest zelf het lekkers uit. Ik heb de koeken zelf gebakken met het recept voor gemberkoekpoppetjes, maar je kunt ook kant-en-klare producten kopen.

Aan de rechterkant van het bord liggen gemberkoekpoppetjes, kerstkoekjes met geschaafde amandelen en kerststerren met kaneelsuiker. Voor de koeken heb ik het recept gebruikt van de gemberkoekpoppetjes maar de specerijen vervangen voor 5-spicekruiden. Ik heb gekozen voor gemak en voor alle koekjes hetzelfde recept gebruikt, maar dan met een andere topping. De gemberkoekpoppetjes hebben een versiering van glazuur, de kerstballen zijn versierd met geschaafde amandelen en de kerststerren hebben een topping van kaneel en kokosbloesemsuiker. Er ligt pure chocolade bij (85% maar kies wat je zelf lekker vindt) en vers geklopte slagroom. De slagroom klop ik zelf, dat is zoveel lekkerder! Mijn geheim? Een halve theelepel vanillepoeder en twee eetlepels kokosbloesemsuiker maken hem verrukkelijk!

Aan de rechterkant van het bord zie je vooral seizoensfruit zoals grapefruit, sinaasappel en kaki. In het schaaltje bij het fruit zit vanillekwark. Kies wat je zelf lekker vindt. Stoofperen of appeltjes met kaneel zijn ook favoriet bij veel kinderen en volwassenen. Maak je het grand dessert van tevoren? Besprenkel de appel dan even met citroensap om verkleuren te voorkomen.

De hoeveelheden zijn bij benadering voor 4 personen. Kijk zelf wat je passend vindt ter afsluiting van het kerstdiner. Laat je fantasie de vrije loop en brainstorm samen met je gezin wat erop jullie grand dessert bord komt. Veel plezier met de voorpret! Deze is natuurlijk ook heel leuk voor kerstmiddag ;)

Ingrediënten 4 personen

  • 8 stuk gemberkoek
  • 150 ml verse slagroom
  • 2 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 stuk grapefruit
  • 1 stuk sinaasappel
  • 1 stuk kaki
  • 2 stuk kiwi
  • 10 stuk blauwe druiven
  • 150 gram vanillekwark
  • 50 gram pure chocolade

Bereiding

01

Klop de slagroom met de kokosbloesemsuiker en vanillepoeder luchtig.

02

Bereiding van het fruit: Snijd plakken van het citrusfruit, snijd partjes van de kaki en maak met je mes schuine inkepingen in de kiwi tot het midden van de vrucht om de vorm te krijgen die op de foto staat. Plakjes of partjes kan natuurlijk ook!

03

Opmaken van het bord: Plaats de plakken citrusfruit in het midden en maak een yin-yang vorm. Doe de slagroom in een bakje en de vanillekwark in een ander bakje en plaats deze op het bord. Werk daaromheen met de overige ingrediënten. Geniet ervan!

Maak het nóg voedzamer met:

  • een handje ongebrande noten (gezonde vetten en eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

456,4 Kcal

per portie

58,5 g

Koolhydraten

6,51 g

Vet

21,7 g

Eiwit

7,7 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het