Worteltaart zonder geraffineerde suikers

...
  • 75 min
  • 14 ingrediënten

Even lekker smikkelen, en dat kan met deze worteltaart met dadel en walnoot op elk moment van de dag! Het recept voor worteltaart met dadel en walnoot bevat namelijk een flinke portie groenten, gezonde vetten en eiwitten uit noten én bevat alleen natuurlijke suikers. Deze worteltaart is voor een deel gemaakt met hazelnotenmeel. Daarvoor maal je hazelnoten (of varieer met een andere soort zoals amandelen) fijn in een kleine keukenmachine.

De taart wordt extra voedzaam als je noten gebruikt als basis en je helpt je bloedsuikerspiegel een handje, want die blijft een stuk stabieler dan wanneer je bijvoorbeeld bloem gebruikt. Als aanvulling op de basis van noten heb ik kastanjemeel en bakbananenmeel gebruikt. Dit kan elke andere meelsoort zijn. Kijk wat je in huis hebt en experimenteer. De bicarbonaat in combinatie met appelazijn is als vervanging van bakpoeder. Het maakt je taart luchtig. Heb je dit niet in huis? Zonder kan ook prima.

Ingrediënten voor 12 personen

droge ingredienten

  • 100 gram hazelnotenmeel
  • 100 gram kastanjemeel
  • 50 gram bakbananenmeel
  • 2 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 snufje zout

natte ingredienten

  • 1 eetlepel appelazijn
  • 3 stuk ei
  • 3 eetlepel honing
  • 300 gram wortel
  • 2 eetlepel olijfolie (extra vierge)

  • 75 gram Medjool dadels
  • 75 gram walnoten

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet een springvorm van 26cm doorsnede in. Vul een bakje met lauw water en laat de dadels daarin weken.

02

Doe de meelsoorten met de specerijen en het zout in een kom. Voeg de bicarbonaat toe en laat de appelazijn over het bicarbonaat lopen, deze begint te borrelen en zorgt voor lucht in je taart. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar.

03

Klop in een andere kom de eieren los en voeg de honing en olijfolie toe. Rasp de wortels fijn. Snijd de geweekte dadels in stukjes. Voeg de wortel, dadels en walnoten toe aan het natte mengsel.

04

Voeg de droge ingrediënten bij de natte en roer tot een beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak in ca. 45 minuten gaar.

05

Laat de taart afkoelen in de springvorm. Na het afkoelen kun je een topping naar keuze eroverheen verdelen. De taart is ca. 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Maak het nóg voedzamer met:

  • maak een topping van geitenkwark en honing (eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

162,8 Kcal

per portie

21,8 g

Koolhydraten

7,8 g

Vet

3,8 g

Eiwit

3,9 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het