Hazelnootkruidnoten

hazelnootkruidnoten
  • 45 min
  • 7 ingrediënten

Tijd om in de feeststemming te komen! Kruidnoten mogen niet ontbreken tijdens Sinterklaas, maar 'oh kom er eens kijken' hoeveel suikers erin zitten. Tijd om daar verandering in te brengen. En als we toch bezig zijn met de overstap van geraffineerde suikers naar natuurlijke suikers, dan kunnen we er ook gelijk wat meer smaak aan toevoegen én het aandeel vezels verhogen. Allemaal acties die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en dat helpt je gezondheid op korte én lange termijn.

Deze kruidnoten zijn gemaakt van hazelnotenmeel, havermeel en speltmeel. Allemaal in gelijke verhouding, maar je kunt ermee variëren naar jouw smaak en wensen. Vervang speltmeel voor boekweitmeel of rijstmeel voor een glutenvrije variant. In het recept zie je bij de ingrediënten hazelnotenmeel en havermeel terug. Je kunt het kant en klaar in de winkel kopen, maar ook eenvoudig zelf maken met een keukenmachine. Doe de hoeveelheid hazelnoten en havermout erin en laat kort draaien tot een fijngemalen meel.

Roomboter geeft een volle smaak aan de hazelnootkruidnoten. Wil je liever een plantaardig of lactosevrij alternatief? Kies dan bijvoorbeeld voor kokosolie. Beide vetten, zowel kokosolie en roomboter, zijn verzadigde vetten die je zonder schadelijke effecten voor je gezondheid kunt verwarmen.

Het is even een klusje, maar met dit recept heb je gelijk een hoeveelheid voor 2 bakplaten vol. Dat zijn ca. 120 kruidnootjes (afhankelijk van de grootte) En heb je kleine handjes in de buurt? Die staan vast te springen om mee te helpen!

Dit recept maakte ik toen onze oudste zoon Vince een vriendje op bezoek had. Met die heerlijke geur in huis wilden ze allebei wel even proeven. 'Kun je dit recept ook aan mijn moeder geven? Dan kan zij ze ook een keer maken'. Bij deze Boris en Eva! Veel plezier met bakken.

Ingrediënten 2 bakplaten vol

  • 100 gram hazelnotenmeel
  • 100 gram speltmeel volkoren
  • 100 gram havermeel
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 150 gram roomboter

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

02

Meng de droge ingrediënten met elkaar in een kom.

03

Snijd de koude roomboter in blokjes en voeg toe aan het droge mengsel. Kneed met je handen (of keukenmachine) tot een compact deeg.

04

Je kunt het deeg een half uurtje in de koelkast laten opstijven (voor de stevigheid en knapperigheid van de kruidnoten) of ervoor kiezen om gelijk balletjes ervan te rollen. Leg ze op de bakplaat en druk ze licht aan. Maak ze allemaal even groot, dan is de baktijd voor alle kruidnoten gelijk.

05

Bak in ca. 20-25 minuten goudbruin. Houd de oven goed in de gaten. Ze moeten stevig aanvoelen maar worden pas hard na het afkoelen buiten de oven. Verpak ze na het afkoelen in een zakje en geef ze als schoenkadootje, als zelfgemaakt kado aan degene bij wie je bent uitgenodigd of geef ze mee aan je gasten op Sinterklaasavond.

Maak het nóg voedzamer met:

  • verminder een volgende keer eens de hoeveelheid kokosbloesemsuiker met 10 gram (natuurlijke suikers)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

127,75 Kcal

per portie

11,35 g

Koolhydraten

8,24 g

Vet

2,08 g

Eiwit

1,55 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het