Speltpannenkoek met Griekse yoghurt, blauwe bes en munt

spelt pannenkoek Griekse yoghurt en blauwe bes
  • 30 min
  • 8 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Dit is een fijn basisrecept voor speltpannenkoeken waar je alle kanten mee op kunt. De (dure) kant-en-klaarmixen kun je laten staan. Koop daarvoor in de plaats een pak speltmeel. Met eieren, een snufje zout en water of (plantaardige)melk heb je een heerlijke basis voor pannenkoeken.

Om extra smaak te geven aan het beslag kun je specerijen toevoegen voor een zoete pannenkoek of kruiden voor een hartig belegde pannenkoek. Voor dit recept heb ik een beetje vanillepoeder toegevoegd. Dat combineert geweldig met blauwe bessen. Vanillepoeder kun je online kopen. In de supermarkt kun je verse vanillestokjes kopen en het merg eruit schrapen. Vanille-extract is ook een optie. Kies liever niet voor vanillesuiker om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en vervolgens weer snel daalt. Meer uitleg daarover vindt je in stap 2 van het stappenplan.

En de topping? Maak er iets feestelijks van! Combineer met verschillende soorten fruit en kies een regenboog aan kleuren. Het recept is voor ca. 12 pannenkoeken. Ik ga uit van drie pannenkoeken per persoon. Heb je iets over? Je kunt de pannenkoeken drie dagen in de koelkast bewaren. Ook lekker als lunch voor de volgende dag!

Ingrediënten 4 personen

beslag

  • 2 stuk ei
  • 600 ml water
  • 300 gram speltmeel volkoren
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 snufje zout

topping

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 200 gram blauwe bessen
  • 4 blaadje verse munt

Bereiding

01

Roer de eieren los in een kom en meng het water erdoorheen. Je kunt ook (plantaardige)melk gebruiken in plaats van water. Voeg beetje bij beetje het speltmeel toe en roer goed door tot een glad beslag. Voeg tot slot het zout en vanillepoeder toe.

02

Verwarm een pan op middelhoge stand. Doe er een beetje roomboter of kokosolie in en giet een lepel beslag in de pan. Bak de pannenkoek ca. 3 minuten. Als de bovenkant droog is kun je de pannenkoek omdraaien. Bak nog een minuut aan de andere kant.

03

Wil je de pannenkoeken warm houden? Zet een pan met een laagje kokend water op de kookplaat of het fornuis op middelhoge stand. Plaats er een groot bord op waar je de pannenkoeken op kunt leggen. De deksel van de pan doe je bovenop het bord met de pannenkoeken. Zo blijven ze lekker warm.

04

Tijd om aan tafel te gaan? Vul een bak met Griekse yoghurt, blauwe bessen en fijngesneden blaadjes verse munt. Vul eventueel aan met andere soorten fruit, zodat iedereen zijn of haar favoriete pannenkoek kan maken. Veel plezier!

Maak het nóg voedzamer met:

  • voeg een handje nootjes toe als garnering (gezonde vetten en eiwitten)
  • voeg extra soorten fruit toe (vitaminen en mineralen)
  • besprenkel de pannenkoek met een scheutje olijfolie of lijnzaadolie (gezonde vetten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

394,7 Kcal

per portie

65,5 g

Koolhydraten

8,4 g

Vet

14,8 g

Eiwit

9,5 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het