Pompoenbrood (glutenvrij)

pompoen brood
  • 65 min
  • 12 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Soms wil je gewoon een beetje afwisseling. Elke dag die saaie boterham proberen op te leuken met kleurrijke groenten en fruit. Nu doen we het even anders. Want dit pompoenbrood heeft helemaal niks anders nodig. Het is smeuïg, smaakvol én is eigenlijk gewoon een hele feestelijke cake. Zonder opsmuk is hij al verrukkelijk. Binnen 15 minuten heb je hem in de oven staan.

Dit recept voor pompoenbrood is glutenvrij en zuivelvrij. De zoete smaak komt van de verse pompoen en Medjooldadels. Als basis gebruik ik boekweitmeel en amandelmeel. Daar wordt het brood lekker luchtig van. Heb je voorkeur voor een andere meelsoort, probeer het lekker uit. In stap 3 van het stappenplan werk je toe naar het gebruik van langzame koolhydraten. Dit is daar een heel mooi voorbeeld van! En ben je bij stap 5 van het online stappenplan? Dan is dit ook echt een aanrader, want amandelen bevatten behoorlijk wat eiwitten. In combinatie met de eieren die in dit pompoenbrood zitten is dit een voedzaam ontbijt, lunch of tussendoortje.

Chinese vijfkruidenpoeder combineert heel goed met pompoen. Het geeft een echte herfstige en verwarmende smaak. Je kunt het ook vervangen voor koekkruiden als je dat in huis hebt. Het pompoenbrood staat binnen een kwartier in de oven. Ik ben van het gemak dus ik gooi alle ingrediënten gewoon in de keukenmachine en die doet het werk. Werk je liever met je handen? Kook dan de pompoen gaar en prak tot een puree. Vervolgens voeg je geleidelijk de andere ingrediënten toe terwijl je goed doorroert.

Versier het pompoenbrood met geschaafde amandelen. Het ziet er feestelijk uit én je weet alvast een beetje wat erin zit.

Ingrediënten 1 cake (12 plakken)

droge ingredienten

  • 150 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosrasp
  • 15 gram Chinese Vijfkruidenpoeder
  • 1 gram zout

natte ingredienten

  • 400 gram pompoen
  • 4 stuk ei
  • 100 ml milde olijfolie
  • 3 stuk Medjool dadels

  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel appelazijn
  • 30 gram geschaafde amandelen

Bereiding

01

Verhit de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een cakevorm met bakpapier.

02

Schil de pompoen en snijd in stukken. Verwijder de pitten. Doe de pompoen in de keukenmachine en hak fijn (of kook beetgaar in een laagje water en stamp tot een puree).

03

Voeg de eieren toe aan de pompoen en zet de keukenmachine op de hoogste stand totdat de eieren luchtig zijn. (of klop de eieren luchtig met een handmixer of garde en voeg daarna toe aan de puree)

04

Voeg de olijfolie en dadels toe.

05

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Voeg toe aan het natte mengsel en mix goed door tot een beslag.

06

Doe de bicarbonaat en appelazijn in een schaaltje en voeg daarna toe aan het deegmengsel. Meng goed door elkaar en stort daarna het beslag in de cakevorm. Verdeel de geschaafde amandelen erover en plaats in de oven.

07

Na ca. 50 minuten is het pompoenbrood klaar. Laat buiten de oven afkoelen en snijd in plakken. Je kunt het pompoenbrood zeker 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten trommel.

Maak het nóg voedzamer met:

  • meng een hand ongebrande gehakte noten door het beslag (vezels, gezonde vetten en eiwitten)
  • beleg met een notenboter/pasta (gezonde vetten en eiwitten)
  • meng er een handje gedroogd fruit doorheen, zoals cranberry's (vitaminen en mineralen, natuurlijke suikers)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

239 Kcal

per portie

18,4 g

Koolhydraten

14,7 g

Vet

6,2 g

Eiwit

2,25 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het