Vegetarische broccoliburgers

vegetarische broccoliburgers
  • 15 min
  • 9 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Deze smaakvolle vegetarische broccoliburgers passen heel goed bij een koolhydraatarm voedingspatroon. Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig en zet ze binnen 15 minuten op tafel.

Vegetarische burger zonder kunstmatige toevoegingen
In de supermarkt is het aanbod aan vegetarische burgers groot. En alhoewel je voor het milieu misschien een betere keuze maakt dan vlees uit de bio-industrie, voor je gezondheid zijn de bewerkte burgers echt geen winst. Lees goed het etiket. Kijk niet alleen naar de voedingswaardetabel, maar ook naar de ingrediënten die zijn gebruikt om de vegetarische burger te maken. Herken je ze allemaal? Wat doen ze voor je gezondheid? Ga zelf op onderzoek uit. Dan weet jij straks precies wat je in je lijf stopt.

Vegetarische burger voor bij het gourmetten of als borrelhap
Ben je op zoek naar een gezonde invulling voor gourmetten of een voedzame borrelhap? Dan zijn deze broccoliburgers heel handig om vooruit te maken. Bewaar ze in een afgesloten bak in de koelkast. Maak er mini-burgers van en verwarm ze nog even kort voor het serveren of op het gourmetstel. Kijk onder het recept bij de suggesties om het nog voedzamer te maken voor een lekkere dipsaus.

Kies je favoriete kruiden
Voor het recept gebruik ik verse koriander, maar je kunt hier alle kanten mee op. Een handje verse peterselie, theelepel kerriepoeder of wat chilivlokken voor extra pit zijn ook heerlijk. Maak je eigen favoriete versie van deze vegetarische broccoliburgers en wissel ze keer op keer af.

Groenten in het ontbijt
Bij ons staan deze vegetarische broccoliburgers 's avonds op het menu met zelfgemaakte zoete aardappelfriet en een groene salade, maar ook 's morgens zijn de broccoliburgers terug te vinden op de ontbijttafel. Je start de dag direct met een voedzame maaltijd waar je lang een verzadigd gevoel van hebt. Het recept is voldoende voor 12 burgers. Ik ga dan uit van drie burgers per persoon voor ontbijt of lunch. Bij het avondeten is de hoeveelheid afhankelijk van wat je erbij eet. Probeer je ze een keertje?

Ingrediënten 12 stuks

  • 400 gram broccoli
  • 1 stuk ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 stuk citroen
  • 1 handje verse koriander
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 2 stuk ei
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram boekweitmeel

Bereiding

01

Snipper de ui en het teentje knoflook fijn.

02

Haal de roosjes van de broccoli los. Schil de stronk en snijd deze in stukken. Doe de roosjes en de stronk in de keukenmachine en draai tot een korrelige rijst.

03

Voeg de rasp van 1 citroen toe, rasp de Parmezaanse kaas en voeg toe. Voeg ook de verse koriander, 2 eieren, amandelmeel en boekweitmeel toe.

04

Draai alles tot een beslag. Het moet een plakkerig geheel worden zodat de burger mooi compact is als je hem bakt.

05

Verwarm olie in een koekenpan en schep een lepel beslag in de pan. En serveerring is hier erg handig voor. Je krijgt dan mooie ronde burgers. Leg de serveerring in de pan, schep een lepel beslag erin en druk aan tot de randen. Herhaal tot de pan vol is.

06

Draai de burgers na ongeveer 3 minuten om en bak aan de andere kant dezelfde tijd.

07

Serveer de burgers met een flinke scheut extra vierge olijfolie.

Maak het nóg voedzamer met:

  • serveer met rucola of een andere groene salade (vitaminen en mineralen)
  • lekker met een flinke scheut extra vierge olijfolie (gezonde vetten)
  • maak een mini-variant en serveer met een dip van yoghurt en verse kruiden (eiwitten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

83.7 Kcal

per portie

7.7 g

Koolhydraten

4.4 g

Vet

5.1 g

Eiwit

2.3 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het