Penne met pesto, kip en snijbiet

penne pesto kip en snijbiet
  • 30 min
  • 15 ingrediënten

Als je de pakjes en de zakjes laat staan is het even zoeken naar een alternatief voor sauzen. Met pesto heb je een vervanger die je eenvoudig zelf kunt maken. Bovendien kun je pesto voor heel veel andere gerechten gebruiken! Denk aan broodbeleg voor de volgende dag, als smaakmaker op een tosti of in een salade of als dip voor groente als tussendoortje.

Dit recept voor penne met pesto, kip en snijbiet staat snel op tafel en is ook koud heerlijk. Restjes? Bewaar in de koelkast en neem de volgende dag mee als lunch. Je kunt het maximaal drie dagen in de koelkast bewaren. Combineer de penne met pesto met groenten die in het seizoen zijn. Denk aan wortel, pastinaak en postelein in de winter en courgette, paprika en tomaat in de zomer.

Als je deze maaltijd wilt maken met minder kcal, verminder dan de hoeveelheid penne en kies een extra groente erbij. Je kunt ook de hoeveelheid olijfolie verminderen bij het maken van de pestosaus.

Kieskeurige eters in huis? Serveer de groenten apart in bakjes en laat ze zelf hun favoriete maaltijd samenstellen.

Ingrediënten 4 personen

saus

  • 25 gram basilicum
  • 25 gram walnoten
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml olijfolie (extra vierge)
  • 1 snufje peper
  • 1 theelepel citroensap

  • 300 gram penne volkoren spelt
  • 2 stuk ui
  • 250 gram snijbiet
  • 500 gram tomaten
  • 250 gram cherrytomaten
  • 2 stuk paprika
  • 1 stuk courgette
  • 400 gram kipfilet

Bereiding

01

Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

02

Snipper de ui fijn, fruit aan in beetje olie in een koekenpan op middelhoge stand tot deze glazig is. Was de snijbiet en snijd de stelen eraf. Houd het blad apart, deze voeg je later toe. Snijd de stelen in kleine stukjes en voeg toe aan de ui. Roerbak ca. 5 minuten.

03

Snijd de courgette in blokjes of reepjes en voeg toe aan de ui en snijbiet. Ook de paprika kun je in reepjes snijden en toevoegen. Snijd vervolgens de tomaat in blokjes en voeg toe. Roerbak alle groenten ca. 5 minuten.

04

Snijd het blad van de snijbiet in repen en voeg toe aan het groentemengsel. Past de hoeveelheid niet meer goed in de koekenpan? Schep het dan gerust over in een kookpan en laat op een lage stand sudderen.

05

Doe een scheutje olie in een koekenpan. Roerbak hierin de kip gaar.

06

Nu ben je toe aan de pesto. Doe alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine. Maak je de pesto met een vijzel? Zorg dan dat de knoflook fijn gesneden of geperst is, en de kaas fijn geraspt.

07

Voeg alle ingrediënten samen en serveer met de cherrytomaten. Die kun je eventueel halveren.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een handje pijnboompitten (gezonde vetten en eiwitten)
  • Parmezaanse kaas geraspt als topping (eiwitten)
  • een extra groente, zoals wortel (vitaminen en mineralen)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

780,2 Kcal

per portie

75,4 g

Koolhydraten

35,7 g

Vet

40,6 g

Eiwit

14,6 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het