Zoete aardappelpuree met gekarameliseerde spruitjes, gebakken appel en geitenkaas

zoete aardappelpuree met gekarameliseerde spruitjes, gebakken appel en geitenkaas
 • 30 min
 • 7 ingrediënten

In de winter kun je wel een stevige kost gebruiken. Deze zoete aardappelpuree met gekarameliseerde spruitjes, gebakken appel en geitenkaas is enorm voedzaam. Het gerecht is rijk aan eiwitten en past perfect bij stap 5 van het stappenplan.

Wist je dat spruitjes een groente is die rijk is aan eiwitten? Daarnaast bevat dit gerecht ook geitenkaas én hazelnoten. Heel fijn voor kids in de groei, want die kunnen wel wat extra eiwitten gebruiken. Hun eiwitbehoefte ligt iets hoger dan bij een volwassene. Ook als je intensief sport of ziek bent is je behoefte aan eiwitten hoger. Eiwit is namelijk een belangrijke bouwstof voor onder andere je spieren, organen en enzymen. In het stappenplan leer je precies hoe een eiwit is opgebouwd en op welke manier je dat via je voeding kunt binnenkrijgen.

Met dit recept voor zoete aardappelpuree met gekarameliseerde spruitjes, gebakken appel en geitenkaas zit het met de hoeveelheid eiwitten wel goed. En ook de smaak is verrukkelijk! Zijn de kids niet zo gek op spruitjes? Vervang dan voor bijvoorbeeld sperzieboontjes, die zijn ook eiwitrijk en iets gangbaarder van smaak. Een andere manier om de spruitjes te vervangen is het mengen van een andere groente door de zoete aardappelpuree, zoals bijvoorbeeld knolselderij of courgette (afhankelijk van het seizoen waarin je zit)

Serveer de maaltijd in een grote schaal of de onderdelen apart op je bord. Onze kids vinden het fijn om overzicht te hebben. Ik zet alle onderdelen op tafel en laat ze zelf de gewenste hoeveelheid opscheppen. Daarmee hebben ze controle over hun eigen maaltijd en dat vinden ze heel fijn.
Heb je jonge kinderen aan tafel? Maal de hazelnoten dan heel fijn. Veiligheid gaat voorop!

Ingrediënten 4 personen

 • 1 kilo spruiten
 • 1 kilo zoete aardappel
 • 2 stuk appel
 • 150 gram geitenkaas
 • 60 gram hazelnoten
 • 2 eetlepel olijfolie (extra vierge)
 • 1 eetlepel honing

Bereiding

01

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Vul een pan met water en kook de zoete aardappel beetgaar in ca. 10 minuten. Giet vervolgens het water af.

02

Snijd de kontjes van de spruitjes af en kerf met een mesje de onderkant kruislings in, dan garen ze gelijkmatig en sneller. Vul een pan met een laagje water en kook de spruitjes in ca. 15 minuten beetgaar. Giet vervolgens het water af.

03

Rooster in een droge koekenpan op middelhoge stand de hazelnoten. Ze zijn klaar als ze heerlijk geuren. Haal de hazelnoten uit de pan en zet de pan terug op de warmtebron.

04

Doe in dezelfde koekenpan een beetje (kokos- of milde olijf)olie. Snijd ondertussen de appels in blokjes en verwarm ze in de pan. Na ca. 10 minuten haal je de stukjes uit de pan en zet je de koekenpan terug op de warmtebron.

05

Giet een eetlepel honing in de koekenpan en voeg daar de spruitjes aan toe. Laat ca. 5 minuten roerbakken. Ondertussen kun je de puree maken. Stamp de zoete aardappel, meng met twee eetlepels olijfolie en breng eventueel op smaak met peper en zout.

06

Serveer alle onderdelen apart in bakjes op tafel of maak het bord mooi op.

Maak het nóg voedzamer met:

 • een groene salade erbij (vitaminen en mineralen)
 • een scheutje walnotenolie (gezonde vetten)
 • een extra groente door de puree, zoals knolselderij (vitaminen en mineralen)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

632 Kcal

per portie

83,7 g

Koolhydraten

24 g

Vet

18,8 g

Eiwit

22,2 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het