Gevulde zoete aardappel met feta, avocado en limoen

gevulde zoete aardappel met feta, avocado en limoen
 • 60 min
 • 7 ingrediënten

Voor deze gevulde zoete aardappel met feta, avocado en limoen sta je slechts 20 minuten in de keuken. De oven doet de rest van het werk! Zoete aardappel is bij veel kinderen favoriet vanwege de zoete smaak. Je kunt er frietjes van maken, aardappelpuree of de aardappel poffen in de oven. Dat laatste heb ik gedaan. Afhankelijk van de grootte van je zoete aardappel duurt dat ca. 30 tot 60 minuten. In de zomer kun je de zoete aardappel ook poffen op de barbecue.

Bij het bereiden van deze gevulde zoete aardappel met feta, avocado en limoen heb je een paar leuke klusjes voor kleine helpende handjes. De allerkleinsten kunnen de avocado prakken en mengen met het limoensap en de avocado-olie, de sla wassen en de slacentrifuge ronddraaien en ze kunnen helpen met het inpakken van de zoete aardappel in aluminiumfolie. Kinderen vanaf een jaar of 4 kunnen helpen met het snijden van de groenten. Dit is een richtlijn, kijk goed naar de ontwikkeling en het karakter van je kindje en zet natuurlijk altijd de veiligheid voorop.

Maak er ook aan tafel een feestje van en zet de toppings in aparte schaaltjes neer. Iedereen kan zo zijn/haar favoriete gevulde zoete aardappel maken. Als het zonnetje straks wat meer tevoorschijn komt is dit een winnaar tijdens de barbecue. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht.

Dit recept past heel goed thuis in stap 5 van het stappenplan waarbij je leert om granen te verminderen en eiwitten te combineren met groenten zodat de opname daarvan optimaal is. Dit recept voor zoete aardappel met feta, avocado en limoen is heel eenvoudig nóg voedzamer te maken met verse kruiden. Zie meer tips onderaan het recept. Duik lekker met elkaar de keuken in!

Ingrediënten 4 personen

 • 4 stuk zoete aardappel
 • 2 stuk avocado
 • 2 stuk limoen
 • 4 eetlepel avocado-olie
 • 2 stuk bindsla
 • 1 stuk paprika
 • 120 gram feta kaas

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de zoete aardappel en boen de schil goed schoon. Prik er met een vork gaten in, daardoor gaart hij gelijkmatiger en sneller. Smeer in met een scheutje olie en wikkel in aluminiumfolie. Leg de zoete aardappel in de voorverwarmde oven en bak in ca. 30 tot 60 minuten beetgaar. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je aardappel. Prik met een vork om te kijken of deze zacht is.

02

Bereid ondertussen de toppings voor. Halveer de avocado's en verwijder met een lepel het vruchtvlees. Prak deze in een schaaltje met het sap van 2 limoenen en 4 eetlepels avocado-olie (of olijfolie).

03

Snijd de bindsla in dunne reepjes. Snijd de paprika in kleine blokjes.

04

Zodra de zoete aardappel gaar is haal je deze voorzichtig uit de aluminiumfolie. Halveer in de lengte, maar snijd niet helemaal door. Vouw hem open en bedek met de avocadodip, sla, paprika en verkruimel de fetakaas erover.

Maak het nóg voedzamer met:

 • garneer met verse kruiden zoals koriander (vitaminen en mineralen)
 • voeg een scheutje olijfolie toe (gezonde vetten)
 • verdeel er granaatappelpitjes over (vitaminen en mineralen)
 • voeg er gehakte nootjes aan toe (gezonde vetten en eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

464 Kcal

per portie

41 g

Koolhydraten

32 g

Vet

10 g

Eiwit

11 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het