Appelcrumble met blauwe bes

appelcrumble met blauwe bes en kwark
  • 50 min
  • 7 ingrediënten

Deze crumble is keer op keer een succes bij ons in huis. Omdat hij zo makkelijk is om te maken en ik kan variëren met het fruit wat ik in huis heb, gebruik ik hem ook vaak bij een verjaardag. Appelcrumble met blauwe bes zet je in 10 minuten in de oven en na 40 minuten is hij klaar. Ik vind hem warm het allerlekkerst met een flinke dot zelfgeklopte slagroom met vanillepoeder en een beetje kokosbloesemsuiker. Vet genieten is dat! Wil je het wat minder vet of eet je de crumble als ontbijt? Kies dan voor een lepel kwark erbij.

De appelcrumble met blauwe bes maak ik het liefst met blauwe bessen uit de diepvries. Dan komt er wat meer sap vrij waarin de appels worden gebakken. Wanneer de blauwe bessen in het seizoen zijn kun je dit gerecht ook met verse blauwe bessen maken.

Varieer met deze crumble door fruit uit het seizoen te gebruiken. Probeer hem eens met appel en peer of kies voor pruimen. Crumble met rood fruit is in de zomer een succes! De crumble zoet ik met kokosbloesemsuiker. Pas de hoeveelheid aan naar je eigen smaak. In het begin voeg je misschien iets meer toe, maar naarmate je vordert met het online stappenplan en je pure voeding gaat waarderen zul je zien dat de hoeveelheid toegevoegde suiker steeds minder wordt.

Roomboter is een echte smaakmaker in crumble, maar je kunt het ook maken met een andere vetsoort, zoals kokosolie bijvoorbeeld. Wil je iets minder vet gebruiken? Dat kan! Voeg een scheutje water toe en wat gehakte nootjes. De nootjes geven de crunch en het water zorgt voor een compact kruimeldeeg.

Je kunt de appelcrumble met blauwe bes minimaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Ook perfect om voor te bereiden en te bewaren in de koelkast. Op een feestelijke dag of zondagochtend zet je de schaal in de oven en die doet de rest voor je. Geniet ervan!

Ingrediënten 10 porties

  • 4 stuk appel
  • 2 handje blauwe bessen
  • 200 gram havermout
  • 100 gram boekweitmeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 1 eetlepel kaneel

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C.

02

Doe de havermout, boekweitmeel, kokosbloesemsuiker, 1 theelepel kaneel in een kom. Snijd de roomboter in blokjes en voeg hieraan toe. Kneed nu met je handen de roomboter door de droge ingrediënten tot een kruimelig deeg ontstaat.

03

Snijd vier appels in blokjes. Voeg de overige kaneel toe en roer goed door.

04

Doe de appel met kaneel in een ovenschaal. Voeg daaraan de blauwe bessen toe en roer goed door. Verdeel het kruimeldeeg eroverheen en plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven.

05

Laat even afkoelen buiten de oven en serveer eventueel met slagroom of kwark.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een portie kwark (eiwitten)
  • varieer met verschillende soorten fruit (vitaminen en mineralen)
  • voeg een handje fijngehakte noten toe aan de crumble (gezonde vetten en eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

240 Kcal

per portie

36 g

Koolhydraten

9,9 g

Vet

4,5 g

Eiwit

5,6 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het