Chocoladecake met kersen

suikervriije chocoladecake met kersen
  • 60 min
  • 10 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Chocolade en kersen is een verrukkelijke combinatie. Deze chocoladecake met kersen past helemaal bij deze tijd van het jaar. Onze kids zijn dol op kersen! Een hele kers in hun mond, even voelen waar het pitje zit en uitspugen. Kersen zijn volop verkrijgbaar en wij hebben het geluk dat er een fruitboerderij is bij ons in Twente die deze toppers teelt.

Haal jij weleens producten rechtstreeks bij de boer? Een leuk uitje om met kinderen te doen. Ze leren waar het eten vandaan komt en wat ervoor nodig is voordat je het kunt eten. Vaak kun je bij de teler ook proeven.

Voor kinderen die moeite hebben met het proeven van nieuwe producten is een uitje naar de boer echt een aanrader. Lekker ongedwongen. En ook al willen ze op dat moment nog niet proeven, de eerste stap naar het leren eten is gezet. Ze hebben het product gezien, misschien zelfs wel aangeraakt. Is aanraken nog een stap te ver? Speel dan een spelletje om kinderen dichter bij het product te brengen.

Met kersen kun je bijvoorbeeld het bekertje-bekertje spel doen waarbij je een kers onder een beker legt. Zet er twee lege bekers naast. Schuif langs elkaar en laat je kind raden onder welke beker de kers ligt. Daarna laat je je kind de kers onder een beker leggen. Heb jij het geraden? Eet dan de kers op en pak een nieuwe om verder te spelen. Een goed voorbeeld doet snel volgen.

Meer inspiratie voor spellen met en over voeding vind je in de spellenbundel Spelen aan Tafel in de webshop.

Duik lekker samen de keuken in om deze chocoladecake met kersen te maken. Neem stiekem een plakje als hij net uit de oven komt, want kersen zijn warm ook heerlijk!

Ingrediënten 12 plakken

  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram cacaopoeder
  • 4 stuk banaan
  • 4 stuk ei
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel appelazijn
  • 150 gram kersen

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met bakpapier of vet de vorm in.

02

Doe alle ingrediënten, behalve de bicarbonaat, appelazijn en kersen, in de keukenmachine en draai tot een glad beslag.

03

Voeg de bicarbonaat toe en schenk de appelazijn eroverheen. Dit begint te schuimen en zorgt voor lucht in de cake. Meng nog even goed door.

04

Giet het cakebeslag in de bakvorm en halveer de kersen. Haal de pit eruit en druk de kersen licht in het beslag.

05

Bak in ca. 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Je kunt met een satéprikker controleren of de cake gaar is, wanneer deze er droog uitkomt. Eet smakelijk!

Maak het nóg voedzamer met:

  • voeg een handje gehakte pecannoten toe aan het beslag (gezonde vetten en eiwitten)
  • serveer een plak chocolade cake met warme kersen (vitaminen en mineralen)
  • serveer er hangop bij (eiwitten)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

178,4 Kcal

per portie

22,2 g

Koolhydraten

9,1 g

Vet

7,3 g

Eiwit

4,8 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het