Gemberkoekpoppetjes

...
  • 105 min
  • 10 ingrediënten

Pak de sjablonen voor kerstkoekjes uit de webshop en ga aan de slag met dit heerlijke bakrecept! Geïnspireerd door de traditionele gemberkoeken heb ik er een voedzame versie van gemaakt. Er zit veel minder suiker in, de gembersiroop is vervangen door ahornsiroop en gemberpoeder. De koek is niet gemaakt van geraffineerde tarwebloem maar van volkoren speltmeel en boekweitmeel. Daar zitten de voedingsstoffen nog wel in. En dat merkt je lijf, want je krijgt van deze koeken geen suikerbuzz of licht gevoel in je hoofd. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel.

Deze koeken maak je in ca. 20 minuten. Het deeg moet een half uurtje rusten in de koelkast en dan bak je ze in 15 minuten af. Houd de baktijd goed in de gaten want dit is afhankelijk van je oven én de dikte van je koekjes. Na het afkoelen kun je ze versieren. Deze gemberkoekpoppetjes heb ik versierd met pure chocolade. Je kunt ook glazuur maken van poedersuiker en een drupje water. Laat de chocolade of het glazuur goed uitharden en bewaar vervolgens in een afgesloten pot. Ze blijven daarin zeker 3 dagen houdbaar.

Deze gemberkoekpoppetjes zijn ook verrukkelijk als koekje bij het kerstdessert en kun je gebruiken als crumble voor over warm fruit.

Ingrediënten 20 koeken

droge ingredienten

  • 150 gram speltmeel volkoren
  • 150 gram boekweitmeel
  • 2 theelepel kaneel
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 snufje zout

  • 1 stuk ei
  • 100 gram ahornsiroop
  • 100 gram roomboter

Bereiding

01

Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een kom.

02

Voeg het ei toe en de ahornsiroop. Snijd de roomboter in kleine blokjes en kneed met je handen, of een keukenmachine, tot een soepel deeg.

03

Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

04

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

05

Haal de deeg uit de koelkast en verwijder de plasticfolie. Kneed nog even goed door. Bestrooi je werkblad of bakpapier met een beetje speltmeel en rol het deeg uit tot een lap van ca. 5 mm dikte. Snijd vervolgens de vormpjes uit met een mesje langs het sjabloon, of gebruik een uitsteker als je die hebt. Herhaal tot het deeg op is.

06

Leg de koeken op de bakplaat en bak in ca. 15 minuten goudbruin. De koeken harden verder uit na het afkoelen. Dan kun je ze versieren en smikkelen maar!

Maak het nóg voedzamer met:

  • vervang een deel van het meel door notenmeel, bijvoorbeeld hazelnotenmeel (gezonde vetten en eiwitten)
  • gebruik de volgende keer 10 gram minder ahornsiroop (natuurlijke suikers)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

103 Kcal

per portie

13,3 g

Koolhydraten

4,7 g

Vet

2,1 g

Eiwit

1,5 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het