Na een herfstwandeling is dit toch wel ultiem genieten. Het huis ruikt heerlijk naar verwarmende speculaaskruiden als je deze glutenvrije speculaas met geschaafde amandelen in de oven hebt gestaan.
Speculaasjes kun je heel goed zelf maken. Het voordeel daarvan is dat je zelf de lekkerste ingrediënten bij elkaar zoekt waardoor ze nog lekkerder zijn dan in de winkel en beter voor je gezondheid. Met dit basisrecept voor glutenvrije speculaas en geschaafde amandelen kun je zelf experimenteren.
Misschien ben je wel dol op amandelmeel en wil je daar iets meer van gebruiken. Voor een budgetvariant kun je de amandelmeel weglaten en vervangen door rijstemeel of extra havermeel.
Havermeel hoef je niet in huis te halen hoor. Met een pak havermout en een keukenmachine heb je in no-time je eigen havermeel gemaakt.
Ik vind roomboter echt een geweldige smaak geven aan koek. Laat je niet afschrikken door berichten over vet. Ja, roomboter is een verzadigd vet waarvan je lichaam een kleine hoeveelheid nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Naast vet bevat roomboter ook een scala aan vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten. Kies het liefst voor roomboter die gemaakt is van de melk van grasgevoerde koeien. Hoe beter de voeding is van de koe, hoe meer voedingsstoffen er in het eindproduct zitten. Net als je eigen lijf! En met alle voedingsstoffen functioneert je lichaam optimaal.
Speculaasjes maak je met een speculaasplank. Geen plank in huis? Geen zorgen! Maak er balletjes van en druk deze plat of gebruik een koekuitsteker. De smaak wordt er niet anders van. Wel even de baktijd in de gaten houden. Hoe kleiner de koekjes, hoe korter de baktijd.
Tip: leg het deeg minstens een uur in de koelkast om goed koud te worden. Hoe steviger je deeg, hoe makkelijker je de speculaasjes uit de plank krijgt.
Trakteer jij je kids deze week op deze glutenvrije speculaas met geschaafde amandelen na schooltijd?
droge ingredienten
01
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en draai tot een fijn mengsel. Geen keukenmachine? Gebruik dan havermeel in plaats van havermout.
02
Voeg de roomboter en het water toe. Meng in een apart bakje de bicarbonaat met appelazijn, dit begint te schuimen. Voeg vervolgens toe aan het deeg en draai met de keukenmachine, of kneed met de hand, tot een soepel deeg.
03
Druk het deeg plat en verpak het in plastic folie. Laat minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.
04
Verwarm de oven voor op 160°C. Verdeel een dun laagje rijstmeel over de speculaasplank. Dat voorkomt dat het deeg aan de plank vastplakt.
05
Kneed het deeg met de hand door en druk in de vorm. Snijd de bovenste rand van het deeg af en haal de speculaas voorzichtig uit de vorm.
06
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de speculaasjes op. Bestrijk eventueel met kokosolie of water zodat de witte waas eraf gaat. Verdeel de geschaafde amandelen erover.
07
Bak de glutenvrije speculaas met geschaafde amandelen ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven. Houd de oven goed in de gaten. De geschaafde amandelen krijgen een gouden gloed. Dan kun je ze eruit halen en af laten koelen op een rooster.
08
In een luchtdichte pot kun je ze ca. 5 dagen bewaren.
De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.
Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.
Start vandaag Zo werkt het
Blijf op de hoogte!