Penne met groenten en Parmezaanse kaas

penne met groenten en parmezaanse kaas
  • 25 min
  • 8 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

In de tweede stap van het stappenplan vervang je de geraffineerde suikers voor natuurlijke suikers. Wist je dat er in sauzen en dressings vaak suikers zijn toegevoegd? Op het etiket kun je precies zien welke ingrediënten er zijn gebruikt.

Met dit recept voor penne met groenten en Parmezaanse kaas wil ik je laten zien dat je een pastasalade ook kunt maken met een dressing van olijfolie en verse kruiden in plaats van een saus. In dit recept kies ik voor basilicum, maar experimenteer er gerust op los! Verse kruiden zoals tijm en oregano combineren ook heel goed met de groenten in dit gerecht. Kies voor een extra vierge olijfolie in donkere fles. Die is veel smaakvoller dan een milde olijfolie. En de tomaatjes? Cherrytomaten aan de tak hebben mijn voorkeur. Die haal je makkelijker uit de oven dan losse cherrytomaten.

Wil je met dit recept alvast nog een stapje zetten naar een voedzame maaltijd? Kies dan een volkoren pasta. Die geeft je langer een verzadigd gevoel. Mijn voorkeur gaat uit naar speltpasta voor dit recept, maar wil je liever een glutenvrije variant? Kies dan een pasta op basis van peulvruchten of rijst.

Met deze penne met groenten en Parmezaanse kaas heb je een voedzame lunch of avondmaaltijd. Lekker veel groenten en vezels om lang voldaan te zijn. Wanneer je dit recept als avondmaaltijd maakt kun je gelijk een extra portie maken. Je kunt het namelijk tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Handig voor de volgende dag als lunch.

Versie met minder koolhydraten? Vervang de zoete aardappel voor blokjes knolselderij en snijd linten van courgette om daarmee de helft van de penne te vervangen.

Ingrediënten 4 personen

  • 1 kilo zoete aardappel
  • 500 gram cherrytomaten
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 300 gram penne volkoren spelt
  • 100 gram gemengde sla
  • 1 handje basilicum
  • 4 eetlepel olijfolie (extra vierge)
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

01

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

02

Schil de zoete aardappel (of spoel goed af) en halveer deze. Snijd dunne plakjes en leg op de bakplaat. Leg de cherrytomaten erbij. Besprenkel de cherrytomaten met een eetlepel balsamicoazijn. Plaats de bakplaat voor 15 minuten in de oven.

03

Zet ondertussen een pan met water op voor de penne en kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

04

Was de sla en droog in een slacentrifuge (of verpak in een theedoek en draai rond tot het meeste vocht eruit is). Zodra de pasta gaar is en de groenten uit de oven komen voeg je alle ingrediënten samen. Besprenkel met extra vierge olijfolie en verse basilicum. Rasp de Parmezaanse kaas erover.

Maak het nóg voedzamer met:

  • voeg pijnboompitten toe (gezonde vetten en eiwitten)
  • voeg pesto toe (vitaminen en mineralen en gezonde vetten)
  • vervang een deel van de penne voor courgette (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

741,6 Kcal

per portie

105,4 g

Koolhydraten

23,2 g

Vet

25,5 g

Eiwit

15,3 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het