Spaghetti bolognese

spaghetti bolognese
  • 40 min
  • 11 ingrediënten

Een echte klassieker in een nieuw jasje. Deze spaghetti bolognese staat niet uren te pruttelen maar zet je in 40 minuten op tafel. Je maakt de tomatensaus helemaal zelf. Geen pakjes of zakjes, want in deze stap gaan de kunstmatige toevoegingen de deur uit. Dat scheelt je heel wat overbodige suikers en stofjes waar je lijf hard voor moet werken. De gedroogde oregano geeft heel veel smaak aan de saus. Gedroogde kruiden zijn sterker van smaak dan verse kruiden. Je kunt ook kiezen voor verse oregano, verdubbel dan de portie.

De meeste tijd ben je kwijt aan het snijden van de groenten. Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan gewoon een zakje kant-en-klaar gesneden groenten. Er gaat dan 15 minuten van de bereidingstijd af. De tomatensaus maak je met tomaten, ui en knoflook. Om er een gladde saus van te maken heb je een staafmixer of blender nodig. Heb je die niet? Geen nood! Er komt dan meer structuur in je saus.

In de volgende stap, stap 3, leer je een voedzame keuze te maken voor spaghetti. Wil je daar nu al van profiteren? Kies dan een volkoren variant van bijvoorbeeld speltmeel. Voor het gemak heb ik hem al bij de ingrediënten gezet. Dan heb je die winst al binnen en na deze maaltijd lang een verzadigd gevoel. Het is een maaltijd rijk aan vitaminen en mineralen, zoals je in stap 1 hebt geleerd. Ik heb gekozen voor courgette, paprika, winterwortel, bleekselderij en prei. Kies groenten waar je zelf enthousiast van wordt. Een richtlijn is 200 gram per persoon.

Ingrediënten 4 personen

saus

  • 500 gram tomaten
  • 2 stuk ui
  • 2 teen knoflook

  • 300 gram spelt spaghetti
  • 300 gram rundergehakt
  • 300 gram courgette
  • 2 stuk paprika
  • 1 stuk prei
  • 3 stengel bleekselderij
  • 200 gram wortel
  • 1 theelepel oregano

Bereiding

01

Maak eerst de tomatensaus. Snipper een ui en twee tenen knoflook. Doe een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook aan op laag vuur. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en voeg toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten op laag vuur pruttelen.

02

Snijd de prei en bleekselderij in ringen. Snijd de courgette en paprika in blokjes of reepjes. Rasp de wortel.

03

Zet een grote koekenpan op het vuur en verwarm hierin een scheutje olie. Bak hierin het gehakt.

04

Zodra het gehakt gaar is voeg je de gesneden groenten toe.

05

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

06

Ga terug naar de pan met tomaten en roer goed door. Pureer met een staafmixer of in een blender tot een gladde saus. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Giet vervolgens de saus bij de groenten en het gehakt. Voeg de oregano toe en roer goed door. Serveer de spaghetti met de bolognesesaus.

Maak het nóg voedzamer met:

  • een paar olijven (gezonde vetten)
  • geraspte Parmezaanse kaas (eiwitten)
  • een scheut olijfolie (gezonde vetten)
  • pesto (vitaminen en mineralen, gezonde vetten en eiwitten)

Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

549,5 Kcal

per portie

76,7 g

Koolhydraten

16,7 g

Vet

26,2 g

Eiwit

9,6 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het