Wentelteefjes met cranberrycompote

wentelteefjes met cranberrycompote
  • 15 min
  • 8 ingrediënten
  • 0 beoordelingen

Een feestje als kerstontbijt zijn deze wentelteefjes met cranberrycompote. Met de verse cranberry's en een beetje appel-perensap maak je zelf een heerlijke compote. De appel-perensap zorgt ervoor dat het zure van de cranberry meer in balans komt. Wil je de compote zoeter? Voeg dan een beetje ahornsiroop of honing toe. Maar gebruik dit met mate, hoewel het natuurlijke suikers zijn doet je lichaam het er beter op zonder.

Voor de portionering ga ik uit van twee wentelteefjes per persoon. Pas het gerecht naar wens aan! In plaats van havermelk kun je ook geitenmelk, amandelmelk of een andere variant gebruiken.

De cranberry compote kun je voor heel veel andere gerechten gebruiken. Lekker bij rollade, gestoofde peren of bij een plakje bananenbrood of cake. Maak dus als je wilt een hele voorraad en bewaar ca. 3 dagen in de koelkast in een weckpot. Dan tover jij in een handomdraai je gerechten om tot kerstmaaltijd. Ik ga voor het gemak uit van het gewicht van de cranberry's zoals deze verpakt is in de supermarkt (340 gram).

Agar agar is een plantaardig bindmiddel, daarmee maak je de compote steviger. Dit is optioneel, als je de appel-perensap met cranberry in laat koken dan dikt het ook in.

Ingrediënten 4 personen

  • 8 stuk speltbrood
  • 2 stuk ei
  • 400 ml havermelk
  • 200 ml appel-perensap
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel agar agar
  • 340 gram cranberry

Bereiding

01

Zet een pan op met cranberry's, appel-perensap en het water. Zorg dat de cranberry's onder water staan, voeg indien nodig meer water toe. Doe de deksel op de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Als de cranberry's gaar zijn (deze gaan dan kapot) dan kun je een halve theelepel agar-agar toevoegen om het in te dikken. Je kunt er ook voor kiezen om de cranberry's door te laten koken tot het sap automatisch indikt. Laat dan wel de deksel van de pan.

02

Agar agar moet ca. 2 minuten meekoken. Het dikt volledig in wanneer de compote afkoelt.

03

Klop in een schaal het ei los met de melk en voeg de kaneel toe. Dompel hierin een sneetje brood.

04

Verwarm een beetje roomboter (of scheutje kokosolie) in de koekenpan en bak hierin het ondergedompelde brood goudbruin aan beide kanten.

05

Herhaal tot alle wentelteefjes klaar zijn en beleg ze rijkelijk met de cranberrycompote. Eet smakelijk!

Maak het nóg voedzamer met:

  • serveer er een eetlepel Griekse yoghurt bij (eiwitten)
  • voeg gehakte pistachenoten toe (gezonde vetten en eiwitten)
  • voeg er stoofpeertjes aan toe (vitaminen en mineralen)
Voedingswaarden

De waarden zijn bij benadering en afhankelijk van de producten en merken die je gebruikt.

331 Kcal

per portie

54 g

Koolhydraten

6,3 g

Vet

11 g

Eiwit

10 g

Vezels

Ook lekker

Start jouw gezonde voedingspatroon vandaag

Smaken de recepten naar meer? In het stappenplan vind je deze en nog veel meer lekkere ideeën voor een voedzame maaltijd. Werk stap voor stap toe naar jouw gezonde basis, voor het hele gezin.

Start vandaag Zo werkt het